Křižákův příběh - vyprávění první

křižák 11. století 

 

Léta páně 1095 je na koncilu v Clermontu vyhlášena první křížová výprava. Evropské křesťanstvo je v dynamickém pohybu, který je provázen nadšením a horoucností osvobodit Kristův hrob a svatá místa, kde Ježíš žil, bydlel a pracoval jako jeden z nich.

 

Sedím tu ve tmě u ohně a vzpomínám na svůj život, přemítám nad ním a troufám si říct, že byl naplněn dobrými a vznešenými činy, díky Bohu zato. Děti a žena mi už umřely, jsem tu teď jen já sám a mé vzpomínky a samozřejmě nezapomínám na všudypřítomnost Boží a proto se i často modlím a děkuji Bohu za to, co mi dal i vzal. Zbyly mi jen vzpomínky. 

Koukám do ohně a dávám nohy blíže k ohni, za nočního chladu mě vždy bolí kolena, však už mám na to věk. S pohledem na mé nohy si vybavuji všechny zážitky, které jsem zažil na křížové výpravě, všechny ty velké okamžiky u kterých jsem měl tu čest být. Byl jsem mladý a silný a byl jsem přesvědčen, že mé tělo snese cokoliv. Při vzpomínce na to se vždy pousměji.

Asi se možná budete ptát, na mé jméno. Jméno, jméno…je jen ozvěna vracející se od skály. Můj vzhled také není důležitý, je to jen pomíjející schránka tělesná.

Měl jsem to štěstí, že jsem sloužil jako zbrojnoš u Gottfrieda de Bouillon vévody Dolního Lotrinska, muže velmi zbožného a opravdového křesťana, který ctil desatero se vším všudy. K poddaným se choval laskavě a spravedlivě, což se o vévodech v sousedních državách říci nedalo.

Mnoho šlechticů o něm s nadsázkou říkalo, že by se spíš hodil do kláštera. Nechápali, proč nevyužívá výhod, které mu jeho stav nabízí. Můj pán byl vskutku takový, kdykoliv byla večer slavnost či hrála hudba, nakrátko se ukázal jen proto, aby ostatní pozdravil, ale jinak tomu všemu nepřikládal důležitost, raději trávil celé noci v modlitbách a rozjímání.

Ale nikdo z rytířů se neodvážil zpochybnit jeho osobní statečnost a bojové schopnosti na poli válečném. Měli nemálo příležitostí tyto vlastnosti mého pána poznat. Gottfried přijímal boj jako něco samozřejmého, co k němu a k jeho předkům[1] neodmyslitelně patří, ale na rozdíl od svých současníků ho záměrně nevyhledával a měl velký cit pro duševní a duchovní stránky života.

Vzpomínám si, jak jsem se svým pánem účastnil válečného tažení proti Římu. Byl to můj první křest bojem. Psal se rok léta Páně 1084, vojenský sbor mého pána Gottfrieda podporoval Jindřicha IV. císaře Svaté říše římské.[2] Oddávám se vzpomínkám, vše se mi oživuje v paměti, připadá mi jako bych tam byl dnes.

Bylo před bojem, zahalovala nás mlha a drobně pršelo. Kapky deště ťukaly o můj štít s přesnou pravidelností a tříštily se na další malé kapky. Měl jsem pocit, že se čas na chvíli zastavil, najednou jsem si připadal absolutně osamocený, moje dosavadní životní jistoty se úplně roztříštily. Mojí myslí prolétly myšlenky na dětství, na rodiče. Trochu jsem se probral a pohlédl na mé spolubojovníky, z tváří jim vyzařovala chrabrá bojovnost. Povětšinou šlo o muže, kteří nebyli v boji poprvé.

Štít a sekeru jsem držel tak pevně, že se mi na chvíli zdálo, že už je ani necítím, tyto dvě věci se staly součástí mého těla, srostly se mnou. Už jsem se nemohl dočkat útoku...



[1] Gottfriedův původ byl velmi vznešený. Jeho matka Ida z Boulogne, pocházela ze slavného rodu Karla Velikého.

[2] Gottfried v boji o investituru nesouhlasil s Jindřichovou politikou, sám byl zastáncem Gregoriánské reformy a ctil římského papeže Řehoře VII., německému králi sloužil z důvodu lenní přísahy, která byla pro něj posvátná. Gottfried se na tažení cítil velmi rozporuplně a bojoval se svým svědomím.

Zobrazeno 983×

Komentáře

spawes

Já myslel, žeje to od Jeana de Joinville ... ale zatim hezke....

Teutonic

Děkuji moc, jsem moc rád, že si to někdo přečte :-)

spawes

ale nevim odkud to je. Mozna vlastni tvorba + Anthony Bridge?

Teutonic

Tak nějak všehochuť, o toto témase zajímám od 14 let.
Doporučuju velmi výborný historický romám od Sofie Kossakové, který nese název: Křižáci.

Teutonic

Ale vlastní tvorba je to určitě! :-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio